Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2013
Gispen mag worden overgenomen door HAL Investments

Gispen mag worden overgenomen door HAL Investments

Kopafbeelding;

ACM heeft op 16 december 2013 de voorgenomen overname van kantoormeubelbedrijf Gispen door HAL Investments goedgekeurd. HAL Investments is de eigenaar van Ahrend en bezat al een belang van 49% in Gispen. HAL Investments zal de resterende aandelen van Gispen aankopen.

Groot marktaandeel door overname

In 2010 heeft HAL ook branchegenoot ASPA overgenomen. Ahrend en Gispen zijn allebei actief als producent en leverancier van meubilair voor de inrichting van kantoren en andere instellingen. In Nederland hebben Ahrend en Gispen gezamenlijk een groot marktaandeel, met name op het gebied van de verkoop van meubilair voor projectinrichting aan (middel)grote ondernemingen via aanbestedingen. Het onderzoek van ACM heeft zich dan ook gericht op de vraag of er na de voorgenomen overname voldoende concurrentie op de markt overblijft als beide ondernemingen in het portfolio van HAL worden ondergebracht.

Veel andere aanbieders actief

De VDB-Groep, bestaande uit Drentea, Vepa, Eromes en Marko, is na Ahrend en Gispen de grootste Nederlandse aanbieder/producent van meubilair voor de inrichting van kantoren en andere instellingen. Zij biedt een vergelijkbaar productassortiment als Ahrend en Gispen. Daarnaast is er nog een grote groep overige aanbieders op deze markt actief, waaronder andere Nederlandse producenten, buitenlandse producenten, dealers, office supply spelers, zelfbedieningsbedrijven en interieurbouwers. Het individuele marktaandeel van deze overige aanbieders is beperkt.

Voldoende concurrentie

Uit het onderzoek dat ACM heeft verricht heeft naar de deelnemers aan en winnaars van aanbestedingen voor meubilair voor de inrichting van kantoren en andere instellingen in de afgelopen 6 jaar, is gebleken dat andere kantoormeubelbedrijven regelmatig winnen van Ahrend en Gispen en dat zowel de VDB-groep als de overige aanbieders geduchte concurrenten van hen zijn.

ACM verwacht dan ook dat er na deze overname voldoende concurrentie op het gebied van de verkoop van meubilair voor de inrichting van kantoren en andere instellingen in Nederland overblijft.

Labels