Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2013
Nieuwe wetgeving netneutraliteit

Nieuwe wetgeving netneutraliteit

Kopafbeelding;

Op 1 januari 2013 is wetgeving over netneutraliteit in werking getreden. ACM constateert dat afgelopen jaar de netneutraliteitswetgeving over het algemeen goed is nageleefd. Wel is door ACM bij een aantal diensten onderzocht of deze op een netneutrale manier werden aangeboden.

Een vrij en open internet

Netneutraliteit zorgt voor een vrij en open internet. Aanbieders van internet mogen de toegang tot inhoud of applicaties op het internet niet blokkeren of vertragen. Naast het verbod op blokkeren en vertragen mogen aanbieders ook geen apart tarief rekenen voor diensten zoals WhatsApp of Skype. Een open internet is belangrijk voor de vrije verspreiding van informatie en de ontwikkeling van innovatieve diensten.

Sizz-app

De eerste dienst die ACM heeft onderzocht, is de Sizz-app van Vodafone en RTL. Daarmee konden RTL streams gratis worden bekeken zonder dat dit ten koste ging van de databundel. ACM oordeelde dat het buiten de databundel plaatsen van deze dienst niet in lijn is met de netneutraliteitswetgeving. Vodafone heeft het aanbod van haar provider Sizz aangepast na gesprekken met ACM.

Internet in de trein

ACM heeft ook onderzoek gedaan naar gratis internet in de trein dat door T-Mobile wordt aangeboden. ACM heeft geconcludeerd dat T-Mobile op het gratis wifi-netwerk in NS-treinen diensten zoals Youtube en Spotify mag blokkeren. De gratis internetverbinding in de trein heeft een beperkte capaciteit die ook nog eens sterk wisselt. Als reizigers bijvoorbeeld filmpjes kijken op hun laptop, tablet of mobiele telefoon dan hebben andere reizigers daar last van omdat er minder capaciteit beschikbaar is voor hun verbinding. Door het blokkeren van dit soort ‘datavretende’ diensten kunnen zo veel mogelijk reizigers gebruik maken van de internetverbinding. Voorwaarde bij het blokkeren is wel dat dit niet selectief gedaan wordt: gelijke diensten moeten gelijk worden behandeld.