Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2015
Boetes KPN voor benadelen van concurrenten

Boetes KPN voor benadelen van concurrenten

""

In 2015 legde ACM 2 boetes op aan KPN van in totaal 8 miljoen euro voor het benadelen van concurrenten. KPN moet concurrenten toegang geven tot zijn netwerk en daarbij iedereen die toegang wil hebben gelijk behandelen. KPN heeft dat niet gedaan in het geval van het aanbieden van de diensten 'ISDN lijnbewaking' en 'SDF-backhaul' aan zijn concurrenten.

De boetes zien op overtredingen die KPN heeft begaan bij het aanbieden van een service voor storingssignalering 'ISDN lijnbewaking' in de periode 2009-2013 (6 miljoen euro) en de glasvezeltechniek 'SDF backhaul' in de periode 2009-2012 (2 miljoen euro). KPN is verplicht concurrenten die gebruikmaken van het netwerk van KPN vooraf te informeren over de technieken en dienstverlening die KPN via zijn dochterbedrijven aanbiedt aan zijn klanten. Daarbij moet KPN concurrenten tijdig de kans bieden om dezelfde technieken en dienstverlening in te zetten voor hun eigen klanten. Daarmee voorkomt ACM oneerlijke concurrentie.

KPN heeft tegen beide besluiten bezwaar aangetekend.

ISDN lijnbewaking en SDF-backhaul

Bij de dienst 'ISDN lijnbewaking' ging het om een service voor storingssignalering die garandeerde dat storingen binnen 4 uur zouden worden hersteld. Concurrenten van KPN waren niet op de hoogte van deze dienst. Met de dienst 'SDF-backhaul' kan via een glasvezeltechniek bijvoorbeeld beter internet en televisie worden aangeboden. KPN had voor deze dienst geen goed aanbod gedaan aan zijn concurrenten en rekende voor zichzelf een lager tarief dan voor zijn concurrenten. Hierdoor was het voor concurrenten die gebruikmaken van het netwerk van KPN niet mogelijk om een vergelijkbaar aanbod aan zijn klanten te doen.

*21 online

ACM heeft in de bezwaarprocedure de boete voor KPN uit 2014 voor de zakelijke doorschakeldienst *21 online verlaagd van 2,7 miljoen euro naar 600.000 euro. Dit gebeurde naar aanleiding van de bezwaren van KPN over onder andere de duur van de overtreding. Tegen deze zaak is beroep aangetekend bij de rechtbank.