Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2015
Boetes voor kartelafspraken natuurazijn

Boetes voor kartelafspraken natuurazijn

Kopafabeelding: Veilingmeester

ACM legde in augustus 2015 aan 2 producenten van natuurazijn, Kühne en Burg, boetes op voor het maken van kartelafspraken.

Kühne en Burg maakten afspraken over offertes voor meerdere klanten die dit soort voedingsmiddelen maken. Ook wisselden ze gegevens uit over prijzen en volumes. Natuurazijn is een product dat door fabrikanten wordt verwerkt in diverse consumentenproducten zoals sauzen, salades en augurken.

Burg kreeg een boete van 1,8 miljoen euro. Kühne ontloopt een boete van 4,6 miljoen euro omdat het deze afspraken bij ACM heeft gemeld en vergaand heeft meegewerkt aan het onderzoek. De boetes zijn met 10% verlaagd omdat zowel Kühne als Burg de overtreding heeft erkend. De overtreding duurde van 2001 tot in 2012.

ACM legde in deze zaak ook boetes op aan personen die leiding gaven aan de kartelafspraken. Twee medewerkers van Burg kregen boetes van 16.000 euro en 54.000 euro. De 3 personen die bij Kühne leiding gaven aan de kartelafspraken kregen van ACM een boetevrijstelling. Zij ontlopen daardoor een boete variërend van 22.500 tot 135.000 euro.