Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2015
Groen licht voor concentratie De Persgroep - Mecom

Groen licht voor concentratie De Persgroep - Mecom

Kopafbeelding: lezen

ACM gaf in februari 2015 na uitgebreid onderzoek groen licht voor de overname van Mecom door De Persgroep. Hierdoor ontstaat in Nederland een uitgever die in vrijwel heel Nederland landelijke en regionale dagbladen uitgeeft en huis-aan-huisbladen verspreidt.

De Persgroep is uitgever van onder meer het Algemeen Dagblad en De Volkskrant en is eigenaar van de radiozender Q-music en diverse websites zoals Autotrack. Mecom's dochterbedrijf Wegener geeft vooral regionale dagbladen uit waaronder De Gelderlander en De Twentsche Courant/ Tubantia.

De Persgroep en Mecom vroegen op 8 oktober 2014 bij ACM een vergunning aan voor de overname. ACM onderzocht wat de gevolgen van de overname zijn voor het plaatsen van advertenties in dagbladen en huis-aan-huisbladen en wat de gevolgen zijn voor het drukken en bezorgen van dagbladen. Wat betreft het plaatsen van advertenties concludeerde ACM dat adverteerders voldoende alternatieven overhouden. Bovendien kunnen zij ook advertenties plaatsen in andere media, zoals tv, radio, internet en in folders. Over de gevolgen van de overname voor het drukken van dagbladen concludeerde ACM dat er voldoende drukkerijen overblijven die - ook 's nachts - dagbladen kunnen drukken.

Alleen bij de bezorging van dagbladen vond ACM aanvullende afspraken nodig om voldoende concurrentie te houden. Door de overname zal De Persgroep/Mecom de dagbladen in twee derde deel van Nederland bezorgen. Daarmee worden andere dagbladuitgevers te afhankelijk van het bezorgingsnetwerk van De Persgroep/Mecom.

De Persgroep heeft aangeboden om de huidige afspraken met het distributiebedrijf van Telegraaf Media Groep over de bezorging van elkaars dagbladen voort te zetten. Hier profiteren ook dagbladuitgevers van die geen eigen bezorgingsnetwerk hebben, zoals NRC Media. Op deze wijze wordt de distributie van alle dagbladen tegen redelijke voorwaarden gegarandeerd. Deze afspraken gelden voor een periode van 10 jaar. Onder deze voorwaarde heeft ACM toestemming gegeven voor de overname.