Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2015
Overstapdrempels energie

Overstapdrempels energie

"Kopafbeelding: overstapdrempels energie"

Tussen juli 2014 en juli 2015 is 15,1% van alle huishoudens van energieleverancier overgestapt. Niet eerder wisselden zoveel Nederlanders van energieleverancier. Nederland behoort hiermee tot de koplopers in Europa.

Meer overstappers waren tevreden met het overstapproces. In 2014 was 96% van de overstappers tevreden. Op 1 juli 2015 was maar 2% ontevreden. Bijna 40% van de consumenten raadpleegde een prijsvergelijkingssite als eerste oriëntatie op een overstap.

De prijs voor energie is de belangrijkste reden om te wisselen. Voor degenen die nog nooit zijn gewisseld en nu overstappen naar de goedkoopste is er een voordeel te behalen van 400 euro per jaar. De prijzen van gas en elektriciteit dalen nog steeds. De gemiddelde energierekening ging in 2014 van 1.715 euro naar 1.699 euro per jaar.

ACM heeft veel aandacht besteed aan een goede informatievoorziening voor consumenten. Hierdoor kunnen consumenten aanbiedingen goed vergelijken. ACM heeft in 2014 in het document 'Informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie' uiteengezet welke informatie consumenten moeten krijgen. ACM heeft enkele bedrijven, die hun aanbod nog niet eerlijk en transparant presenteerden, ertoe gedwongen om dit wel te doen.