Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2015
Toegang tot koper- en glasvezelnetwerk van KPN

Toegang tot koper- en glasvezelnetwerk van KPN

""

KPN moet concurrerende aanbieders de komende 3 jaar toegang blijven bieden tot zijnvaste koper- en glasvezelnetwerk. Dat heeft ACM besloten in het 'marktanalysebesluit ontbundelde toegang'. Consumenten blijven daardoor keuze houden uit diverse leveranciers.

Meer dan 2 aanbieders nodig voor gezonde concurrentie

Nederland heeft 2 grote netwerken waarover consumenten kunnen internetten, tv-kijken en bellen:

  1. Het kabelnetwerk van Ziggo
  2. Het koper- en glasvezelnetwerk van KPN

ACM vindt 2 aanbieders op de vaste telecommarkten te weinig om te kunnen spreken van gezonde concurrentie. Daarom stimuleert ACM andere bedrijven om een concurrerend aanbod te doen. Dankzij de regulering van ACM kunnen concurrenten hiervoor gebruikmaken van het netwerk van KPN.

KPN moet toegang bieden tot koper- en glasvezelnetwerk

KPN moet de komende 3 jaar toegang bieden tot zijn koper- en glasvezelnetwerk. Toegang tot het netwerk van KPN is voldoende om concurrentie mogelijk te maken. Op het netwerk van KPN kunnen andere aanbieders hun eigen producten aanbieden, terwijl dit op het netwerk van Ziggo op dit moment om technische redenen maar heel beperkt mogelijk is. Bovendien is KPN sterker dan Ziggo door zijn positie op de zakelijke markt. Een verklaring hiervoor is dat er op veel bedrijventerreinen alleen een KPN-netwerk ligt. Klanten op deze terreinen kunnen niet kiezen voor Ziggo.

Op naar snellere en goedkopere telecomdiensten

KPN houdt volop mogelijkheden om te blijven investeren in de uitbreiding van zijn glasvezelnetwerk en in het beter en sneller maken van zijn kopernetwerk. Zo kan KPN goed blijven concurreren met Ziggo. ACM faciliteert de afspraken die KPN heeft gemaakt over nieuwe toegangsvormen (virtuele ontbundelde toegang) met gebruikers van het KPN-netwerk, zoals Tele2, Vodafone en Online. Deze afspraken hebben een looptijd van 7 jaar en bieden een lange periode zekerheid aan deze marktpartijen. Daardoor krijgen deze concurrenten ook de gelegenheid om snellere, betere en goedkopere telecomdiensten te bieden aan consumenten en bedrijven. Dat leidt tot meer concurrentie in de Nederlandse telecomsector en tot betere prijzen voor de consumenten.

Besluit aangepast na reactie van Europese Commissie

Aan het marktanalysebesluit van ACM is een lang en grondig proces voorafgegaan. In mei 2015 was de Europese Commissie nog kritisch over het ontwerpbesluit. Naar aanleiding daarvan heeft ACM het besluit in de zomer van 2015 aangevuld en aangepast, onder andere door meer aandacht te hebben voor de rol van kabelnetwerken. Eind november ging de Europese Commissie akkoord met het besluit. Medio december heeft ACM het definitieve besluit gepubliceerd. De regulering van ACM geldt vanaf 1 januari 2016.

Tegen het marktanalysebesluit ontbundelde toegang is beroep aangetekend.