Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2016
Internetverbinding steeds sneller

Internetverbinding steeds sneller

Het aantal internetverbindingen is het afgelopen jaar verder gegroeid tot ruim 7,1 miljoen aansluitingen. Nederland kent daarmee een zeer hoog gebruik van internet.

Snelheid omhoog

Bijna 70% van de huishoudens heeft nu een internetaansluiting met een snelheid van 30 Mbit/s of meer. Dit is het resultaat van de snelheidsverhogingen die door aanbieders zoals KPN en Ziggo zijn doorgevoerd. De komende kwartalen verwacht de ACM een verdere stijging van de internetsnelheid. Dit komt omdat KPN momenteel fors investeert in het sneller maken van zijn kopernetwerk door delen daarvan te verglazen en nieuwe technieken toe te passen. Daardoor is KPN in staat om op koper snelheden van meer dan 100 Mbit/s aan te bieden aan gebruikers.

Bandbreedte omhoog

De behoefte van eindgebruikers naar hogere bandbreedte is in het afgelopen jaar flink toegenomen. Vooral het aantal eindgebruikers dat een internetverbinding heeft van 100 Mbit/s of meer is in het afgelopen jaar met 85% (van 1,25 miljoen naar 2,3 miljoen aansluitingen) sterk gestegen. Er zijn meerdere oorzaken voor de sterke stijging van het aantal 100 Mbit/s of meer verbindingen. De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Kabelmaatschappijen hebben de internetsnelheden van abonnementen verhoogd
  • Consumenten kiezen steeds vaker voor een glasvezelverbinding (groei +25%) waarover hogere snelheden mogelijk zijn
  • KPN kan via koper upgrades snelheden boven de 100Mbit/s realiseren