Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2016
Netneutraliteit

Netneutraliteit

Het rekenen van een hoger of lager tarief voor bepaalde diensten op internet is in strijd met de Nederlandse regels over netneutraliteit (verbod op tariefdifferentiatie). Dat heeft de rechtbank Rotterdam bevestigd in de zaak Vodafone netneutraliteit.

Wat is netneutraliteit?

Het internet is een open, voor iedereen toegankelijke bron. Dat uitgangspunt moet gewaarborgd blijven. Internetaanbieders moeten hetzelfde tarief rekenen voor het verbruik van alle dataverkeer.

Boete Vodafone voor overtreden regels netneutraliteit

De zaak ging over het beroep van Vodafone tegen een boete van 200.000 euro die de ACM aan Vodafone heeft opgelegd wegens schending van het verbod op tariefdifferentiatie. Vodafone bood abonnementen aan waarbij klanten via een app naar de betaalzender HBO konden kijken zonder dat de daarvoor gebruikte data in rekening werd gebracht. Op die manier stuurde Vodafone zijn klanten in wat zij deden op internet. De rechtbank was met de ACM van oordeel dat hiermee de regels over netneutraliteit zijn geschonden. Vodafone is niet in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Vanaf 30 april 2016 geldt ook in Europa een plicht tot netneutraliteit. Internetaanbieders mogen geen onderscheid maken bij het doorgeven van verschillende soorten data, zoals content of apps via het internet. Volgens de Nederlandse wetgever staan de Europese regels geen enkele vorm van tariefdifferentiatie toe.