Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2017
Aandacht voor de kwetsbare consument

Aandacht voor de kwetsbare consument

Bij de keuze om het belang van consumenten centraal te stellen, gaat de ACM ervan uit dat de consument in de regel zelf het beste weet wat zijn belangen zijn en hoe hij die kan behartigen. Sommige kwetsbare groepen zijn, om uiteenlopende redenen, hiertoe minder goed in staat. De ACM heeft in 2017 een aantal handhavende acties uitgevoerd die in het belang van deze kwetsbare groepen consumenten waren. Ook had de ACM, net als in 2016, aandacht voor de incassobranche.

Toolkit incasso voor (schuld)hulpverleners

De ACM onderzocht in 2015 de incassosector. Daaruit bleek dat enkele incassobureaus vooral kwetsbare consumenten regelmatig duperen met hun werkwijze. Deze incassobureaus confronteren consumenten met onterechte vorderingen, berekenen onterechte kosten en hun rekeningen zijn onduidelijk, én zij zetten consumenten op ontoelaatbare wijze onder druk om te betalen.

In aanvulling op de voorlichtingscampagne in 2016 om consumenten weerbaarder te maken tegen oneerlijke praktijken in de incassobranche, lanceerde de ACM in 2017 een toolkit incasso voor (schuld)hulpverleners. De toolkit maakt het (schuld)hulpverleners gemakkelijker om namens hun cliënten in actie te komen tegen oneerlijke incassopraktijken. Met de geboden hulpmiddelen kunnen zij cliënten snel zekerheid geven over hun rechten bij incasso en hoe zij hun recht kunnen halen.

Waarschuwing voor praktijken webwinkel

De ACM waarschuwde in 2017 voor de praktijken van een webwinkel. Dit bedrijf verkocht producten aan consumenten om zichzelf te testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). De ACM had sterke aanwijzingen dat het bedrijf de bestelde en betaalde testen niet leverde en de regels van het consumentenrecht overtrad. Omdat de webwinkel niet leverde, had de koper niet alleen een financiële strop. Maar het kon het ook schadelijk zijn voor de gezondheid omdat de consument niet snel kon testen op een soa. De ACM waarschuwde consumenten voor deze webwinkel om te voorkomen dat er nieuwe consumenten werden gedupeerd.