Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2017
Boete Corendon vermelden prijzen

Boete Corendon vermelden prijzen

Bij haar toezicht op de reisbranche is het uitgangspunt van de ACM dat alle vaste onvermijdbare kosten vanaf het begin in de prijs moeten zitten. Variabele onvermijdbare kosten moeten vanaf het begin direct en duidelijk bij de prijs worden vermeld. Een voorbeeld van zulke variabele kosten is het rekenen van bijkomende kosten per boeking terwijl de prijs van de reis per persoon wordt berekend.

Vermelden onvermijdbare kosten

Corendon rekende voor pakketreizen en losse vliegtickets bijkomende variabele onvermijdbare kosten zonder deze vanaf het begin direct en duidelijk bij de prijs te vermelden. De ACM heeft de reisorganisatie daarom een boete opgelegd.

Beroep op het gelijkheidsbeginsel

De rechtbank heeft de opgelegde boete in stand gelaten. De rechtbank verwerpt het beroep van Corendon op het gelijkheidsbeginsel. Gelet op de beperkte handhavingscapaciteit kan de ACM niet tegen alle overtredingen (tegelijkertijd) optreden. Deze reisorganisatie is niet als enige partij met handhaving door de ACM geconfronteerd. KLM, Ryanair en WTC hebben al eerder boetes gekregen voor soortgelijke overtredingen. Ter zitting heeft de ACM erop gewezen dat een aantal onderzoeken naar aanbieders nog loopt en dat zeker niet alle gevallen vergelijkbaar zijn.

Uitspraak rechtbank Rotterdam boete reisorganisatie