Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2017
Consultatie van beleidsregel netwerkaansluitpunt

Consultatie van beleidsregel netwerkaansluitpunt

In december 2017 heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een beleidsregel ter consultatie voorgelegd over het netwerkaansluitpunt. Die regelt dat het aansluitpunt van een telecomnetwerk vóór de modem of router ligt. De ACM heeft hierin samen met het ministerie opgetrokken.

Met de beleidsregel kan Nederland de implementatie van een Europese richtlijn voor concurrentie op de markt van telecommunicatie-eindapparatuur afronden. Deze richtlijn bevordert de concurrentie op de markt van eindapparaten door opheffing van mogelijke beperkingen voor eindgebruikers om eindapparaten aan te sluiten op netwerkaansluitpunten. De ACM is met het ministerie van oordeel dat ook routers en modems tot deze markt behoren.

De beleidsregel biedt voordelen voor consumenten en bedrijven die hun eigen eindapparatuur zelf willen beheren. Zo krijgen de eindapparaten waarschijnlijk meer functies en worden ze gebruikersvriendelijker. Bovendien vraagt de privacy van de afnemers die daarvan gebruik maken aandacht. Maar er zijn ook zorgen van telecomaanbieders. Die zijn er vooral op het gebied van de veiligheid van hun netwerk en eindapparaten.