Tekstgrootte  [-][+]
Jaarverslag 2017
Nieuwe roamingregels van kracht

Nieuwe roamingregels van kracht

Vanaf 15 juni 2017 zijn nieuwe tariefregels van kracht in de hele Europese Unie voor het bellen, sms'en en internetten binnen Europa voor het thuistarief. Deze regels vloeien voort uit een akkoord dat in 2016 tussen Europese lidstaten is gesloten over de afschaffing van de kosten van het gebruik van mobiele diensten in het buitenland (roamingkosten).

Vanaf 15 juni bestaat er geen tariefverschil meer tussen binnenlands en buitenlands verbruik. De nieuwe roamingregels gelden voor mobiele abonnementen en voor prepaidkaarten. En ze gelden voor consumenten en zakelijke gebruikers. Het uitgangspunt van de nieuwe tariefregels is dat houders van een mobiele telefoon binnen de Europese Unie hun binnenlandse bundel op dezelfde manier in het buitenland mogen gebruiken als in het binnenland. Ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein hanteren de tariefregels. Voor alle andere landen ter wereld gelden de nieuwe regels niet. De telecombedrijven mogen zelf bepalen welke prijzen ze daar hanteren voor roamen. Regels voor transparantie die de aanbieders moeten bieden tijdens het roamen gelden daar echter wel.

Telecomaanbieders mogen zich beschermen tegen misbruik. Zij mogen een toeslag rekenen als abonnees langer in het buitenland zijn en daar meer data verbruiken dan thuis. Daarnaast mogen aanbieders bij abonnees met een onbeperkte databundel of een goedkoop abonnement de hoeveelheid data beperken tot een redelijke hoeveelheid.

Roaming Rekenhulp

De ACM biedt op ConsuWijzer.nl een handige Roaming Rekenhulp voor consumenten. Met deze rekenhulp kunnen consumenten eenvoudig uitrekenen hoeveel gigabytes ze in het buitenland kunnen gebruiken tegen het thuistarief. Het merendeel van de telecomaanbieders leeft de nieuwe regels na. In december heeft de ACM een brief aan aanbieders gestuurd om aandacht te vragen voor blijvende correcte naleving van de roamingregels. In deze brief hebben we aangegeven op te treden tegen aanbiedingen die niet voldoen aan de roamingregels.